دکتر علیرضا پیمان چشم پزشک فلوشیپ قرنیه دانشیار دانشگاه

 

عمل CXL

مطالبی که در این بخش هستند فقط راهنمایی های کلی برای مراجعین دکتر علیرضا پیمان هستند. ممکن است با توجه به شرایط هر شخص و یا نظر پزشک معالج روشهای درمانی متفاوت باشند.

عمل CXL یا کراس لینکینگ قرنیه برای افزایش استحکام قرنیه و جلوگیری از پیشرفت کراتوکونوس یا قوز قرنیه انجام میشود. هدف از انجام این عمل، جلوگیری از بدتر شدن وضعیت و توقف بیماری است. در اغلب افراد بعد از انجام عمل CXL سیر پیشرونده بیماری کراتوکونوس متوقف یا کند می‌شود، ممکن است بعد از یک یا دو سال علایم بهبودی در توپوگرافی قرنیه دیده شود که الزاماً با بهبود دید همراه نیست. اگر بعد از کراس لینکینگ تغییر جدیدی در توپوگرافی قرنیه دیده نشود عمل موفق بوده است. در موارد خاص و به ندرت ممکن است در صورت بدتر شدن قوز قرنیه، عمل تکرار شود.

قبل از عمل: از چند روز قبل از عمل از وسایل آرایش چشم استفاده نشود. بهتر است قبل از عمل به حمام بروید.

روز عمل: ممکن است معطلی شما بیش از مقدار پیش‌بینی شده باشد. بهتر است یکی از دوستان یا اقوام همراه شما باشد.

حین عمل: عمل مراحل نسبتاً راحتی دارد. از وسیله‌ای برای باز نگهداشتن چشمها استفاده می‌شود که اگر چشمها را راحت باز کنید، آزاردهنده نخواهد بود. بعد از بی حسی با قطره، سطح قرنیه آماده می‌شود و قطره ریبوفلاوین روی چشم ریخته میشود؛ بعد از این مرحله اشعه ماورا بنفش روی چشم تابانده میشود. در زمان روشن بودن اشعه باید مستقیم به طرف نور آبی یا سبز نگاه کنید و چشمها و سر خود را حرکت ندهید. در پایان لنز تماسی پانسمان روی قرنیه گذاشته میشود.

هفته اول بعد از عمل: بعد از انجام عمل، تا یک هفته نباید چشمانتان را با دست مالش دهید و نباید آب با چشم تماس داشته باشد. دردناک بودن چشم در چند روز بعد از عمل طبیعی است، میتوانید از داروهای مسکن خوراکی استفاده کنید. داروها را طبق دستور استفاده کنید. لنز تماسی برای کمک به ترمیم سطح چشم و کاهش درد روی چشم گذاشته شده است که بعد از یک هفته از روی چشم برداشته خواهد شد، گاهی ممکن است لنز تماسی جابجا شود یا خود به خود از چشم خارج شود؛ هرگز لنز را دستکاری نکنید و اگر احساس ناراحتی غیر عادی داشتید برای معاینه به چشم پزشک و یا اورژانس چشم پزشکی (اصفهان، بیمارستان فیض) مراجعه کنید. اگر مطمئن هستید لنز از چشم خارج شده میتوانید قطره ها را طبق روال ادامه دهید و برای کاهش ناراحتی، با پد پانسمان چشمها را پانسمان کنید. به هیچ عنوان نباید لنزی که از چشم خارج شده دوباره روی چشم قرار گیرد.

داروهای بعد از عمل:

- هفته اول: قطره چشمی سیپروفلوکسازین (Ciplex) هر 6 ساعت، قطره چشمی بتامتازون هر 6 ساعت.

ریختن فقط یک قطره در هر چشم کافی است. اگر قطره ها همزمان بودند باید با فاصله حدود 10 دقیقه از هم در چشم ریخته شوند. موقع خواب نیاز نیست برای ریختن قطره ها از خواب بیدار شوید.

- بعد از هفته اول و برداشتن لنز تماسی دیگر نیازی به مصرف قطره آنتی بیوتیک نیست، قطره بتامتازون هر 12 ساعت تا سه هفته دیگر ادامه یابد. قطره های اشک مصنوعی (مثل قطره Sinalone ، یا Artipic یا قطره های مشابه)، ژل (مثل Liposic یا Najo-tears ) برای راحتتر شدن چشم در حد نیاز، قابل استفاده هستند.

بعد از سه ماه: میتوانید برای معاینه بینایی سنجی اولیه، بررسی عینک یا تجویز لنز تماسی مطب مراجعه کنید.

بعد از یک سال: میتوان با تکرار توپوگرافی قرنیه اثربخشی عمل را بررسی کرد.

پیگیری طولانی مدت: معاینه سالیانه بینایی سنجی و توپوگرافی برای بررسی سیر بیماری کمک کننده است.

ملاحظات کلی: به طور کلی بعد از انجام جراحی CXL تمام فعالیتهای عادی و روزانه شغلی، تفریحی و ورزشی را میتوانید مانند گذشته ادامه دهید ولی به علت کاهش بینایی ناشی از کراتوکونوس، کارهایی که نیاز به دید دقیق دارند باید با احتیاط انجام شوند. رانندگی به‌خصوص در تاریکی نیاز به دید کامل دارد و اگر دید با عینک کاملاً اصلاح نشود بهتر است از لنزهای تماسی استفاده شود. در زمان بارداری امکان بدتر شده قوز قرنیه وجود دارد و انجام CXL قبل از بارداری برای جلوگیری از پیشرفت بیماری مؤثر است. نوع زایمان ارتباطی با وضعیت چشم ندارد.

در هیچکدام از روشهای جراحی امکان تضمین صد در صد نتیجه وجود ندارد، امکان بی تأثیر بودن جراحی در بعضی موارد وجود دارد. احتمال ایجاد عوارضی مانند عفونت قرنیه و کدورت قرنیه بعد از عمل نیز به ندرت وجود دارد.

 

---------------------------------------------------

روش دریافت نوبت


---------------------------------------------------------------
دکتر علیرضا پیمان
چشم پزشک فلوشیپ قرنیه دانشیار دانشگاه


 Dr. Alireza Peyman